Hvordan velge rett minnekort?

I dag var det dagen for å kjøpe nytt minnekort til kameraet. Egentlig en enkel affere. Jeg har kjøpt en del minnekort i mitt liv, men det er noen år siden nå. Jeg ble rett og slett litt usikker på hva alle disse symbolene på kortene står for, og måtte sette meg inn i det for å velge riktig kort. Det er så mange å velge i der ute: SD, microSd, 32GB, 64GB eller kanskje 128GB? Hvor stor hastighet bør det ha, og hva har det egentlig å si? Og hva betyr egentlig alle disse symbolene?

 

 

minnekort

 

 1. Den fysiske størrelsen på kortet
  SD: 32 x 24 x 2.1 mm, vekt ca 2 g.
  MicroSD: 11 x 15 x 1.0 mm, vekt ca 0.5gMicroSD kan brukes i aparater med SD-kort inngang, gjennom bruk av adapter. Personlig foretrekker jeg microSD, nettopp fordi jeg kan bruke de både i kameraet, og i mobilen, sånn at jeg kan sette kortet rett i telefonen om jeg vil laste opp et par bilder til nettet, selvom jeg ikke har tilgang til PC og/eller internett.

  MicroSD koster ofte en del mer enn SD, men om du velger en av de billigere merkene, så kan du få MicroSD til en grei pris.

 2. Kapasiteten på kortet. kapasitet

  SD (standard): opptil 2 GB
  SDHC (High Capacity) Over 2 GB of opptil 32 GB
  SDXC (Extreme Capacity) Over 32 GB

  Hvilken kapasitet man trenger på kortet er veldig individuelt. Om man tar bilder nå og da, og kun tar jpgs, trenger man sjeldent mer enn 16 eller 32GB. Personlig tar jeg mye bilder, i RAW-format, og kan i ekstreme tilfeller komme hjem fra tur med oppimot 250GB i bilder. Jeg velger alikevel kun å ha 64GB kort, og heller ha mange av det. Dette i tilfelle et kort skal bli borte, eller bli ødelagt, så er det «kun» 64GB som er mistet.

 3. Lesehastigheten på kortet: Denne hastigheten er oppgitt som f.eks 80 MB/s
  Det er viktig å få med seg at dette er maks-hastigheten bildene kan overføres fra minnekortet til f.eks PC. Dette har bl.a en del å si når man skal overføre bilder til pc for å redigere eller ta back-up.Hvilken hastighet man faktisk kommer opp i er avhengig av maskinen du leser den av på også. Har man en gammel laptop med USB-2 port, kommer man ikke opp i samme hastighet som om man har en USB-3 port, og da hjelper det ikke om man har raskere kort.

  På min PC kommer jeg opp i ca 80 MB/s når jeg overfører filer fra et kort med lesehastighet på 95 MB/s. Da tar det ca 12 minutter å ta back-up. Om jeg bruker et kort med 40 MB/s istede For meg, når jeg skal ta back-up av et kort på 64GB, vil det naturlig nok ta dobbelt så lang tid. Har man 250 GB å ta backup av vil det utgjøre en forskjell på omtrent 45 minutter, og det har noe å si. Hadde jeg kun hatt 64GB, og ikke mer, hadde jeg ikke brydd meg så mye om lesehastigheten.

 4. Skrivehastighet: Det er 4 ulike hastighetsklasser: 2, 4, 6 og 10, samt Ultra High Speed (UHS) klasser: 1 og 3.
  Her er de ulike hastighetssymbolene, rangert fra langsomst til raskest.
  speed
  Tallene inne i sirkelen eller Uen indikerer minimumshastigheten, så et klasse 4 kort har en skrivehastighet på minimum 4MB/s mens klasse 10 har en minimum skrivehastighet på 10MB/s.Også U1 har en hastighet på minimum 10MB/s, mens U3 har en minimumshastighet på 30MB/s.

  Kortene med UHS-standard er betydelig dyrere enn de som kun er i  2-10, og er beregnet på på det pro eller semi-profesjonelle markedet. Kameraet må ha støtte for UHS for at man i det hele tatt skal ha utbytte av den ekstra hastigheten kortet kan tilby.

  For å komplisere det enda mer, finnes det en UHS II standard også, med hastigheter oppimot 300MB/s. Disse har ikke mitt kamera støtte for, så de har jeg ikke satt meg inn i. Det finnes også symboler for video: V30 og V90 etc. Dette gjør jeg heller ikke, så det har jeg heller ikke gått inn på. Det eneste andre symbolet jeg har brydd meg om, annet enn de nevnt over, er et symbol som sier A1. Dette er et symbol man kan finne på microSD, og som viser at kortet er kompatibelt med å kjøre apper fra i en mobiltelefon.

  Hvorfor trenger man et raskt kort?
  Her er en video som viser forskjellen på U1 og U3

  (FYI: Jeg har ingen ting med Delkin Devices å gjøre, det var bare at dette var den beste videoen jeg fant til å illustrere forskjellen)

  Jeg har kjørt samme testen med SD-kortene  på mitt Sony a77 kamera, bildekvalitet RAW,

  1. klasse 10: 30MB/s
  Antall bilder tatt pr 15 sekunder: 25
  Bufferen er tømt, og du kan begynne å skyte bilder igjen etter 12 sekunder.

  2. U1: 45MB/s
  Antall bilder tatt pr 15 sekunder: 29
  Bufferen er tømt, og du kan begynne å skyte bilder igjen etter 9 sekunder

  3. U3: 95MB/s
  Antall bilder tatt pr 15 sekunder: 34
  Bufferen er tømt, og du kan begynne å skyte bilder igjen etter 5 sekunder

For meg falt valget denne gangen på kort av typen microSD, 64GB U3, med lese- og skrivehastighet på opptil 90 MB/s: For første gang kjøper jeg kort av typen Toshiba. Jeg er spent på å se hvordan de er, krysser fingrene for det beste. Jeg har tidligere kun hatt SanDisk og Kingston, men Toshiba kostet bare 1/3 av det tilsvarende kort kostet fra SanDisk, så jeg tenkte det var verdt et forsøk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *